De stad Londen // bezienswaardigheden, openbaar vervoer, geschiedenis

Londen is een grote stad. In de regio Londen (want ja, waar houdt de stad precies op?) wonen tegenwoordig ruim 9 miljoen mensen. Dit maakt Londen tot de grootste stad van de Europese Unie. De agglomeratie Londen is met 14 miljoen inwoners nog veel groter. Londen was vanaf 1831 qua inwoners de grootste stad ter wereld, tot het in 1925 voorbij werd gestreefd door New York City.

Geschiedenis van de stad Londen

Stichting tot en met 1066
Rond het jaar 50 werd de stad Londen al gesticht door de Romeinen. Het groeide uit tot een van de grootste steden van het Romeinse Rijk. Het was de hoofdstad van Britannia, een provincie van het Romeinse Rijk. Toen de Romeinen de stad in het jaar 410 verlieten, raakte het in verval. Verschillende Angelsaksische koningen heersten daarna over de stad, het werd vaak geplunderd door de Vikingen. In 1066 werd het verovert door Willem de Veroveraar, een Normandiër.

Middeleeuwen tot 1666
In de Middeleeuwen groeide de stad onder het bestuur van kooplieden verder uit tot een onafhankelijke en welvarende stad. Londen was een echte handelsstad geworden. In 1565 werd de Royal Exchange gesticht, het was de eerste financiële beurs van de stad Londen. Honderd jaar later sloeg het noodlot toe. Eerst een grote pestepidemie, toen een grote brand. Meer dan honderdduizend mensen kwamen om het leven tijdens de twee rampen, die in een tijdsbestek van twee jaar plaatsvonden. Bij de grote brand van Londen (2 t/m 5 september 1666) werden ruim 13.000 huizen en 87 kerken in as gelegd. Het verwoeste 80% van de stad. De wederopbouw kon beginnen.

1666 – heden
De Nederlandse koning Willem III stichtte aan het eind van de zeventiende eeuw de Bank of England. Dit zorgde ervoor dat Londen in de achttiende eeuw zo welvarend werd dat het het financiële wereldcentrum was geworden. Dit was eerst Amsterdam. In de tweede helft van de 19e eeuw werd een rioolstelsel aangelegd, dit verbeterde de levensomstandigheden in de stad aanzienlijk. Tijdens de tweede wereldoorlog werd de stad vaak getroffen door Duitse raketten en Duitse bommenwerpers. Daarna werd de stad nog een aantal maal het slachtoffer van aanslagen, de zwaarste aanslagen vonden plaats in juli 2005.

Bezienswaardigheden

Er zijn natuurlijk veel bezienswaardigheden in Londen. Die zijn allemaal geconcentreerd in een gebied (het centrum, aan twee kanten van de rivier the Thames). Een aantal voorbeelden.

Palace of Westminster, met als toren de Big Ben. Het wordt ook wel Houses of Parliament genoemd. In 1265 vond hier al een eerste bijeenkomst plaats van een van de eerste Engelse parlementen. De Westminster Hall is een grote hal in the Palace of Westminster, de oudste delen komen nog uit de Normandische tijd. ‘De grote zaal‘ van de Harry-Potter boeken en films is gebaseerd op de Westminster Hall. Afbeelding links, het hele gebouw met de Big Ben aan de rechterkant.

The Tower of Londen is ook een typisch beeld voor de stad Londen. Het is geen toren maar een grote vesting. Ook hier komen de oudste delen nog uit de Normandische tijd. Het is niet alleen een paleis, maar een deel van de Tower of Londen was vroeger ook een gevangenis. Tegenwoordig heeft het meer een toeristische rol gekregen. De Britse kroonjuwelen zijn er te zien.

Naast de Tower of Londen ligt the Tower Bridge. Over deze statige brug over de rivier van Londen lopen dagelijks meer dan 40.000 mensen. Op de afbeelding rechts zijn beide bouwwerken te zien. De rivier die te zien is, is de rivier Thames.

Verder is er in hetzelfde gebied nog Buckingham Palace te zien, The Londen Eye en The O2. Buckingham Palace is het onderkomen van koningin Elisabeth II van Engeland. The Londen Eye is een reuzenrad, en The O2 is een nieuw evenementencomplex waar vaak concerten worden gehouden.

Openbaar vervoer in Londen

Londen heeft een uitstekend metronetwerk, dat ook wel The Underground wordt genoemd (de ondergrondse). Met de bouw was al in 1850 begonnen, het netwerk bestaat dus nu al 150 jaar oud. Het is dan ook het oudste metronetwerk ter wereld. In Oost-Londen is een lightrailnetwerk genaamd the Docklands Light Railway. Verder zijn er in de stad Londen veertien treinstations, en Londen is een centrum van autosnelwegen. Kortom: Londen heeft een uitstekende infrastructuur!