Transport vanaf Stansted Airport naar centrum Londen // prijs, reistijd

Het is de grootste vorm van kritiek op Stansted Airport. Goedkoop erheen, en dan? Dan sta je 50 kilometer van het centrum van Londen vandaag, je bent misschien wel 100 kilometer van je bestemming vandaan. Hoe reis je efficient naar Londen, of misschien wel naar een andere plek in Engeland? Anders gezegd: naar het centrum van welke stad zijn er goede verbindingen vanaf Stansted Airport?

Het treinstation van Stansted Airport ligt direct onder de terminal. Tickets kun je in de terminal kopen.

Met de taxi van / naar Stansted Airport

Om te beginnen is het natuurlijk mogelijk om met de taxi van of naar Stansted Airport te gaan. Dan hoef je niet naar een treinstation toe, dan hoef je geen buslijnen te bekijken en je kunt letterlijk overal naartoe! Bekijk hier de mogelijkheden.

De trein van Stansted Airport naar centrum Londen

Hoewel het vliegveld 48 kilometer ten noordoosten van het centrum van Londen ligt, is het goed verbonden met de Engelse hoofdstad. De Stansted Express Train is een trein die in de spits elk kwartier naar Liverpool Street rijdt, een station in het centrum van Londen. Liverpool Street ligt op ongeveer een kilometer afstand van de beroemde Tower Bridge, en is ook verbonden met the Underground, het metronetwerk onder de stad Londen. De reistijd in de trein vanaf het vliegveld naar Liverpool Street (= Londen centrum) is slechts drie kwartier. De kosten zijn £30 (±€34) voor een retourtje. De laatste trein vanaf het vliegveld vertrekt rond 00:30, de eerste gaat alweer om 06:00. Vanaf de stad Londen vertrekt de laatste trein richting het vliegveld om ongeveer 23:25, de eerste trein vertrekt weer om 04:30.

Als je op Stansted Airport staat, ben je waarschijnlijk dus voor ongeveer €34 in de stad Londen, de reis duurt zo’n drie kwartier. Deze reis naar Liverpool Street is de beste vorm van openbaar vervoer van Stansted Airport naar centrum van Londen.

Transport van Stansted Airport naar centrum Oxford of Birmingham

Mocht je niet naar Londen moeten, maar naar bijvoorbeeld Oxford of naar Birmingham dan zijn er verschillende opties. Naar Birmingham is het makkelijkste, dan kun je met de CrossCountry trein naar Birmingham New Street, een station in het centrum van de stad Birmingham. Dit kost je £28 (enkel), ongeveer €35. Retour is £42 (€55).

Van Stansted Airport naar Oxford is een ander verhaal, je zult hier twee keer moeten overstappen. Eerst neem je de trein naar Liverpool Street (in Londen), zoals hierboven beschreven. Met de underground ga je vervolgens naar Londen Paddington (met de gele Circle lijn of met de rode Hammersmith & City lijn). Vanaf station Paddington kun je vervolgens direct met de trein naar Oxford. Een enkele reis zal zo’n 3 uur uur in beslag nemen. Vanaf vliegveld Stansted naar Oxford kan gelukkig wel voor een relatief lage prijs: £45. Dit is de prijs van een enkeltje, voor een retourtje betaal je £10 meer. In euro’s komt dit neer op respectievelijk €60 en €70.

Vanaf Stansted Airport kun je dus in zo’n 3 uur en voor €70 heen en weer naar het centrum van Oxford. Naar Birmingham duurt het ook zo’n 3 uur, en kost het je €55. Ook naar Oxford en Birmingham is dit dus een goede verbinding vanaf Stansted Airport.

Van Stansted Airport naar Cambridge

Je kunt natuurlijk vanaf Stansted ook naar het noorden reizen, naar bijvoorbeeld Cambridge. Je kunt dit middels de trein doen, en er is een rechtstreekse verbinding! Voor slechts £20,50 (ongeveer €24) voor een retourtje kun je heen en weer naar Cambridge. De reis zelf duurt slechts een half uurtje!

Zoals Oxford beroemd is om de Oxford University, is ook Cambridge een echte Engelse universiteitsstad. De Cambridge University is verdeeld over de hele stad, de stad zelf telt maar liefst 120.000 inwoners. Reden genoeg dus voor een tripje naar Cambridge, en dat kan prima vanaf Stansted Airport!